Lääninhallitusten kantakortteja löytyy joistakin maakunta-arkistoista. Lounais-Suomen aluehallintoviraston keväällä 2010 Turun maakunta-arkistoon siirtämät kortistot sisältävät Turun ja Porin läänissä rekisteröityjen ajoneuvojen kantakortit. Autojen ja moottoripyörien kortistot ovat vuosilta 1922–1965, traktorien vuosilta 1957–1965. Autojen kantakortteihin sisältyy myös linja-autot ja kuorma-autot. Lisäksi perävaunuista ja koekilvistä on omat kortistonsa. Turun maakunta-arkistossa kantakortit on liitetty Turun ja Porin lääninhallituksen yhteisarkistoon (sarja III Bha). Edellä mainitusta hävittämisestä johtuen kortistoissa on puutteita. Myös Trafilta on siirretty autojen, traktoreiden, kuorma-autojen, perävaunujen ja moottoripyörien (ei mopot) kantakortit vuosilta 1965-1989.
Vaasan maakunta-arkistossa on varhaisia ajoneuvorekisteriluetteloita ja -kortteja vuosilta 1922–1935 Vaasan lääninhallituksen lääninkanslian I arkistossa (sarja Af). Hämeen läänin autorekisterit vuosilta 1922–1929 löytyvät Hämeenlinnan maakunta-arkistosta, jossa ne ovat Hämeen lääninkanslian arkiston yhteydessä (sarja Ao). Samassa sarjassa on myös luettelot moottoriajoneuvoista vuosilta 1929–1931. Mikkelin lääninkanslian I arkisto Mikkelin maakunta-arkistossa sisältää moottoriajoneuvokortiston vuosilta 1958–1973 (sarja Bkg). Joensuun maakunta-arkistossa on puolestaan Kuopion läänin moottoriajoneuvokortisto vuosilta 1922–1932 Kuopion lääninkanslian I arkistossa (sarja Bge).
Entisen Viipurin läänin ajoneuvojen kantakortteja ja muita rekisteröintiin liittyviä asiakirjoja säilytetään voittopuolisesti Viipurissa sikäläisessä maakunta-arkistossa.
Talvi- ja jatkosodan aikana olemassa olleiden ajoneuvojen kantakorttien kopioita sekä kuitteja pakko-otosta löytyy paljon muun muassa paikallisten suojeluskuntien arkistoista. Vaikka varsinaista kantakorttia ei olisi säilynyt, pakko-otosta syntyneen kuitin valtion kappaleesta löytyy usein samat tiedot (omistaja, osoite, sarjanumerot, varusteet j.n.e.) Vaikka ajoneuvoja ei olisi pakko-otettu, pitäisi siitä löytyä edes katsastusasiakirja, jossa selvitetään syy miksi k.o. ajoneuvoja ei pakko-otettu (huono kunto jne.)
Mobilian omaa tutkimusta edustaa Luettelo Suomen ajoneuvokannasta ennen v. 1922, eli valtakunnallisen rekisteröintijärjestelmän perustamista. Tietokanta löytyy pdf-muodossa alla olevista linkeistä. Siitä on mahdollista tehdä hakuja painamalla ctrl+f, kirjoittamalla hakusana ja painamalla enter. Tietokanta on tarkoitettu sekä alan tutkijoiden että suuren yleisön käyttöön. Ajoneuvohistoriaan liittyvä luettelo alkuperäislähteistä ja tutkimuskirjallisuudesta, joiden perusteella ajoneuvokannan, sekä eri ajoneuvoyksilöiden historiaa on mahdollista tutkia, löytyy tietokannan lopusta.
”Suomen moottoriajoneuvokanta ennen vuotta 1922.” Mikko Pentti & Ville Mäkinen; 2017.
Luettelo Suomen ajoneuvokannasta ennen vuotta 1922
Suomalaisen ajoneuvohistorian lähteet ennen vuotta 1922
Kansallisarkistossa käsitellään sellaiset yksittäisiin rekisterikortteihin kohdistuvat tietopyynnöt, jotka kohdistuvat v. 1965–2007 ajoneuvorekisteritietoihin. Lisäksi Kansallisarkisto selvittää ajoneuvon ensimmäistä rekisteritunnusta ja laatii ajoneuvon omistushistoriaselvityksiä, jos tiedontarpeen syynä on julkisoikeudellinen tarkoitus (esim. ajoneuvon museorekisteröinti). Yksityiseen tarkoitukseen edellä mainittuja selvityksiä ei laadita. Kansallisarkistossa ajoneuvorekisterin mikrokortit ovat myös asiakkaiden itsepalvelukäytössä.
Tietopyynnön Kansallisarkistoon voi tehdä Astia-tietojärjestelmän kautta https://astia.narc.fi/astiaUi/research_menu.php tai sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@arkisto.fi.
Mikäli tilaus kohdistuu vuoden 2008 jälkeen rekisteröidyn ajoneuvon asia- kirjatietoihin, tietopyyntö ja tilaus pitää tehdä Liikenteen turvallisuusvirastoon www.trafi.fi/tietopalvelut/trafin_rekisterit/ajoneuvotiedot/ ajoneuvotiedot_asiakirjapalveluna
|